Magyar közösségi média körkép

[:hu][:hu]Budapest, 2020. március 27. –Mint a világ legtöbb országában, a közösségi média Magyarországon is a lakosság egyik legfontosabb szórakozási és kommunikációs csatornája 2020-ban. Ahogy már előző cikkünkben is megírtuk, az online kapcsolattartás hazánkban is nagyobb népszerűségnek örvend, mint a hagyományosnak számító SMS-en keresztüli kommunikáció.

Magyarországon a legnépszerűbb közösségi média oldalak a Facebook és a YouTube. A Facebook-ot a teljes magyar lakosság 94%-a ismeri, 85% legalább heti szinten használja, a YouTube-ot pedig a lakosság 90%-a ismeri, 67% használja legalább heti szinten. Ezen kívül az Instagram tartozik még a népesebben látogatott közösségi média portálok közé. Ezt a magyar lakosság 66%-a ismeri, és 30%-a használja heti szinten. A Pinterest-et a lakosság 47%-a ismeri és 18%-a legalább heti szinten használja. Ennek a közösségi médiának a felhasználói táborát 75%-ban nők teszik ki. A munkaerőpiaci igények kielégítésére létrehozott LinkedIn-t a magyar lakosság 20%-a ismeri csupán, és 3% használja heti szinten. Az alacsony használat az oldal speciális célcsoportjával magyarázható. A felsőfokú végzettségűek közül 10% használja heti szinten, ők teszik ki a felhasználók 66%-át.

A fiatalok szeretnek elkülönült közösség lenni a közösségi média felületein is

Egyes közösségi médiákat más-más korcsoportok használnak leginkább. Természetesen a legnagyobb felhasználói csoport majdnem minden közösségi média esetében a 24 éven aluli korcsoport. Legnagyobb arányban ők is a Fabcebook-ot használják (mondhatni mindenki 97%), mint minden másik korcsoport, de az adatokból arra lehet következtetni, hogy keresik az olyan portálokat, ahol továbbra is a fiatalok képezik a felhasználói tábor túlnyomó többségét. Erre tipikus példa TikTok, de az Instagram is ide sorolható. A TikTok-ot a lakosság 26%-a ismeri, és 6% használja heti szinten. Ezt leginkább a 18-24 éves korcsoport használja (42%), de a portálon szép számban vannak jelen a 25-34 éves korcsoport tagjai is (a heti szintű felhasználók 33%-a). Az Instagram-ot a 18-24 éves korcsoport 75%-a használja legalább hetente, ők teszik ki a felhasználók 31%-át. A 25-34 éves korcsoport 40%-a felhasználó, akik a felhasználói tábor 26%-át teszik ki.

A fiatalok gyakrabban követnek márkákat és vállalatokat a közösségi médiában

A fiatalok közösségi médiahasználata nem csak abból a szempontból tér el az idősebb felhasználókétól, hogy igyekeznek olyan platformokat használni, amelyeken ők alkotják a felhasználók zömét. Ilyen különbségek abban is tetten érhetők, hogy ők más tartalmakat követnek figyelemmel. Fontos különbség, hogy a fiatalok nagyobb arányban követnek márkákat és vállalatokat a közösségi oldalakon. A 18-24 éves korcsoport követi a legnagyobb arányban valamely márka vagy vállalat közösségi oldalát (26% legalább hetente), majd a 25-34 éves korcsoport (18% legalább hetente).

A márkák és vállalatok követése leginkább passzív követést jelent felhasználói oldalról. A két aktívabbnak számító korcsoport nem meglepően a 18-24 és a 35-34 évesek, mindkét korcsoport 28%-a szokott bármilyen módon interakcióba lépni valamely márkával legalább hetente. Ennek legjellemzőbb formája egy márka posztjának megosztása, az ahhoz való hozzászólás, a márkával kapcsolatos vélemény megosztása. Ahogy általában véve a tartalomfogyasztásban, úgy a márkák követésében is nagy szerepe van a videós tartalmaknak. A 18-24 éves korcsoport 26%-a szokott legalább hetente egy márkáról vagy termékről szóló videót nézni a YouTube-on. Ezt a tevékenységet a 25-34 éves korcsoport 19%-a végzi, a 35-44 éves korcsoport pedig már csupán 12%-a.

Ezek is érdekelhetnek:

Kapcsolat

Kapcsolatfelvétel

    Kérek részletes tájékoztatót az alábbi megvásárolható tanulmányokról:

    * Szükséges kitölteni. Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.