Lekörözték a csevegőalkalmazások az sms-t

[:hu][:hu]Budapest, 2020. febrár 26. – A legújabb statisztikák szerint világszerte már több üzenetet küldünk okostelefon alkalmazásokból, mint hagyományos SMS-eket. De mi a helyzet nálunk? Még mindig inkább a hagyományos üzeneteket részesítjük előnyben vagy itthon is lehagyta a chat az SMS-t? Erre a kérdésre kereste a választ a KutatóCentrum.

Kétszer annyian chat-elünk, mint ahányan SMS-t küldünk

A megkérdezettek harmada (32%) nyilatkozott úgy, hogy legalább heti szinten szokott SMS-t küldeni, amiben nincs jelentős különbség sem a nemek, sem az egyes korcsoportok, régiók képviselői között. Az egyes applikációkon (Messenger, Viber, Whatsup) keresztül chat-elni a válaszadók több, mint háromnegyede (77%) szokott legalább heti egyszer, tehát kijelenthető, hogy hazánkban is érvényesül az a tendencia, hogy népszerűbbek a csevegőalkalmazásokból küldött üzenetek a hagyományos SMS-nél. A nők körében ez az arány még magasabb (85%), de a 18-24 éves korosztály tagjai a chat-elés abszolút bajnokai (97%).

Ez olyannyira igaz, hogy a legfiatalabbak már többet üzennek applikációkkal, mint beszélgetnek, ami a napi használat vizsgálatakor még szembetűnőbb:

83 százalékuk küld üzenetet okostelefon alkalmazásokból, ám csak 42 százalékuk folytat hagyományos telefonhívást a mindennapokban.[:][:]

Csak második a hagyományos telefonhívás, az email vezet

Az alkalmazásokból küldött és a hagyományos SMS üzeneteken túl egyéb tevékenységeket is vizsgáltunk: ilyen az email küldés-olvasás, a hagyományos telefonhívás, a chat-en keresztüli tartalommegosztás (ismerőssel, zárt csoporttal), az internetes telefonhívás és az internetes videóhívás.

A kutatásban részt vevők 91%-a küld vagy olvas emailt legalább egy héten egyszer valamilyen internetezésre alkalmas eszközön. Nem meglepő módon ez az arány a 35-44 év közötti netezőkön belül még magasabb (95%). Ezzel az aránnyal ez a tevékenység áll a képzeletbeli dobogó legfelső fokán, ha a legalább heti szintű használatról beszélünk. Második helyezett a hagyományos telefonhívás 83%-kal. A chat-en keresztüli tartalommegosztás ettől már jóval elmarad: a megkérdezettek fele (51%) végzi ezen tevékenységet legalább hetente. Az internetes telefonálás jelenleg az SMS szintjén mozog (32%), internetes videóhívást pedig csak a megkérdezettek közel negyede (23%) folytat legalább heti rendszerességgel. Utóbbi két hívástípus a fiatalok terepe: a 18-24 és a 25-34 éves korosztályban is az átlagnál szignifikánsan nagyobb arányú a heti szintű használat.

A felmérés hátteréről:

A cikk adatai a KutatóCentrum által készített omnibusz kutatás eredményein alapulnak, mely 2020. januárban online adatfelvétellel zajlott. A felmérésben 1500-an vettek részt, a minta kor, nem, régió, településtípus és végzettség tekintetében reprezentatív a 18-64 éves lakosságra.

Ezek is érdekelhetnek:

Kapcsolat

Kapcsolatfelvétel

    Kérek részletes tájékoztatót az alábbi megvásárolható tanulmányokról:

    * Szükséges kitölteni. Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.