Nyaralási tervek 2022-ben Magyarországon

A KutatóCentrum az Index megbízásából online felmérést készített a 18–64 év közötti, gazdaságilag aktív online népesség köréből kiválasztott 1000 fős reprezentatív mintán a magyarok 2022-es nyaralási, utazási terveiről.

 

A 18-64 év közötti magyarok 34 százaléka csak belföldi nyaralást tervez. Azok aránya, akik külföldi nyaralást terveznek 2022 nyarán, mindössze 23 százaléknyi, 7 százalék pedig nem válaszolt a kérdésre.

Az aktív korú magyarok 36 százaléka sehova nem tud elutazni idén nyáron pihenés, feltöltődés céljából.

Amíg a fővárosban lakóknak 34 százaléka, a felsőfokú végzettségűeknek 35 százaléka, a magát relatíve jómódúnak tartóknak pedig már 40 százaléka tervez külföldi nyaralást, addig a diplomával nem rendelkezőknek csak 20 százaléka, a falvakban lakóknak pedig mindössze 15 százaléka tud külföldön nyaralni.

A külföldi nyaralást tervezők 40 százaléka Magyarországgal szomszédos országba tervez utazni, 44 százalékuk nem szomszédos európai országba 14 százalékuk pedig Európán kívüli nyaralást tervez.

Európán kívüli nyaralást a teljes magyar aktív korú lakosságnak mindössze 3 százaléka tervez az idén.

A nyaralást tervezők fele a családjával, gyerekekkel tervez elutazni, 20 százalék barátokkal, 15 százalék a párjával kettesben, 8 százalék rokonokkal, 7 százalék pedig egyedül tervezi a nyaralását.

Egynél több pihenési, feltöltődési célú utazást az idei szezonban a 18-64 éves magyarok 30 százaléka tervez.

A belföldi úticélok közül nem meglepő módon a Balaton a legnépszerűbb: a belföldi nyaralást is tervezők 41 százaléka a Balatonnál szeretne nyaralni.

A további népszerű belföldi úticélok még Eger és a Mátra (10%), Hajdúszoboszló (9%) és a Bükk térsége (7%).

A belföldi nyaralást, feltöltődési célú utazást tervezők fele úgy gondolja, hogy idén kevesebbet vagy ugyanannyit fog költeni, mint amennyit korábban szokott, 28 százalék viszont úgy látja, hogy többet, további 8 százalék pedig úgy, hogy sokkal többet lesz kénytelen idén költeni, mint amennyit korábban szokott.

A magyarok többségének a belföldi vagy külföldi nyaralás megtervezésekor az úticél kiválasztása során az fontos, hogy jó közbiztonságú, komfortos, vízparti helyre mehessen, ahol változatos látnivalók és nevezetességek vannak. Az olcsóság csak az ötödik helyre szorult az úticél kiválasztásának szempontjai között.

A nyaralási úticél kiválasztásakor a nyaralást tervező magyarok körében az alábbiak bizonyultak a legfontosabb szempontoknak:

 • A közbiztonság állapota az úticélomon (74%)
 • Legyen vízpart, strand, napsütés (71%)
 • A szálláshely minél komfortosabb legyen (69%)
 • Minél több és változatosabb természeti látnivaló legyen
  az úticélomon (65%)
 • Minél olcsóbb legyen az utazás, nyaralás költsége (61%)
 • Legyenek megtekintésre érdemes városok, épületek,
  nevezetességek (60%)
 • A nyaralás ideje alatt minél több időt tölthessek
  pihenéssel, mint napozás, alvás, olvasás (57%)
 • A nyaralás idejébe minél több aktív programot tudjak
  belesűríteni, mint túrázás, városnézés, kirándulás (53%)
 • A helyi étel-, és italkülönlegességek széles választéka (50%)
 • Saját járművel juthassak el a célállomásra (48%)

 

A külföldi nyaralást tervezők 30 százaléka azt mondja, hogy már nem befolyásolja a nyaralási terveinek kialakításában a Covid-19 járvány alakulása.

Ellenben 70 százalék úgy nyilatkozott, hogy továbbra is befolyásolja a nyaralási terveiben a Covid-19 járványhelyzet alakulása és az azzal kapcsolatos korlátozó intézkedések.

A repülőjegyek árának emelkedése a külföldi nyaralást tervezők 64 százalékát befolyásolta, amikor nyaralását megtervezte. Az orosz-ukrán háború a külföldön nyaralást tervezők 62 százalékának terveire hatott.

A legnagyobb hatással azonban a Forint árfolyamának gyengülés volt a külföldi nyaralást tervezőkre, 83 százalékuk mondta azt, hogy befolyásolta nyaralási terveiben a Forint árfolyamának gyengülése.

Ezen belül 42 százalék azt mondta, hogy nyaralási terveit jelentősen vagy alapvetően befolyásolta az árfolyamgyengülés, akár oly mértékben is, hogy meg kellett változtatnia, módosítania kellett az eredeti nyaralási terveit.

A Kutatócentrum 2022 júniusában végzett 1000 fős, reprezentatív felmérést a 18-64 év közötti, online népesség körében.

Ezek is érdekelhetnek:

Kapcsolat

Kapcsolatfelvétel

  Kérek részletes tájékoztatót az alábbi megvásárolható tanulmányokról:

  * Szükséges kitölteni. Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.