A magyarok tájékozottak a koronavírussal kapcsolatban és a WHO-tól várják a megfékezését

[:hu][:hu]Budapest, 2020. február 21. – A tavalyi év végén a Kínában található Wuhan városából egy eddig nem ismert eredetű tüdőgyulladás járványt jelentettek az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO). A kínai egészségügyi hatóságok a megbetegedések hátterében egy emberről emberre terjedő új típusú koronavírust azonosítottak. A legfrissebb tájékoztatások alapján a megbetegedések száma világszerte összesen 75 000 fölött van, a halálesetek száma elérte a 2000 főt. A Kínán kívüli területekről, 27 különböző országból mindössze 943 igazolt megbetegedésről tudunk, Magyarország nincs köztük.

Mennyit tudunk itthon a január vége óta tartó nemzetközi járványügyi szükséghelyzetről és vajon jobban félünk a koronavírustól, mint az egyidőben az országban jelen lévő influenzajárványtól? Ezekre a kérdésre kereste a választ a KutatóCentrum Online Piackutató Kft az elmúlt napokban.

Mit gondolunk a koronavírusról?

Bátran kijelenthetjük, hogy szinte mindenki hallott a 2019 decemberében megjelent új típusú koronavírusról és tisztában vagyunk az ezzel kapcsolatos főbb információkkal: a megkérdezettek 98 százaléka véli igaznak azt az állítást, miszerint a koronavírus Kínában jelent meg először és pontosan tudjuk, hogy emberről emberre terjed. Ugyan kevesebben, de a válaszadók kétharmada gondolja, hogy már Európában is van halálos áldozata a kórnak (ami egyébként igaz, sajnos egy franciaországi beteg valóban belehalt a betegségbe), azzal viszont 10-ből 9-en tisztában vannak, hogy hazánkban (eddig) nem azonosítottak koronavírusos megbetegedést.

A tájékozottságunk fő forrása a televízió és a rádiós híradások, a kutatásban részt vevők kétharmada innen informálódik, de hasonló arányban vannak azok, akik online híroldalakról szerzik be az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

A WHO-tól és a kézmosástól várjuk a vírus terjedésének megelőzését

A vírus terjedése elleni védekezésért a magyarok véleménye szerint leginkább a Világszervezetek felelősek és csak 20 százalék körül mozog azok aránya, akik a Kínai államot vagy az állampolgárokat említették.

A megelőzés leghatékonyabb formáinak a gyakoribb kézmosást és a kézfertőtlenítő szerek használatát tartjuk, de a válaszadók valamivel több, mint harmada a vitaminokat is bevetné, illetve külföldi utazását (is) lemondaná vagy elhalasztaná.

Védőoltást nem sokan adatnának be: a magyarok többsége nem adatná be az új típusú koronavírus elleni oltást, mindössze a megkérdezettek 12 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan kérné azt, ha lenne rá lehetőség.[:][:]

Veszélyesnek, de még távolinak tartjuk

A kutatásban résztvevők több, mint háromnegyede komoly veszélynek gondolja a koronavírus fertőzést, de csupán a válaszadók 14%-a tartja elképzelhetőnek, hogy érinteni fogja őt vagy a vele egy háztartásban élőt a vírus.

A gazdasági következményektől jobban tartunk, mint a személyes érintettségtől: 66 százalék értett egyet azzal, hogy a gazdasági következmények súlyosabbak lesznek az egészségügyinél. Szinte mindenki egyetért abban, hogy fel fognak találni védőoltást és csak a megkérdezettek valamivel több, mint fele szerint fog világméretű járványt okozni. Csupán a magyarok valamivel több, mint harmada ért egyet azzal az állítással, hogy minden valós, rendelkezésre álló információt megosztanak az illetékesek, a többség hisz abban, hogy nem mindent vagy nem valós tényeket közölnek.

A felmérés hátteréről:

A cikk adatai a KutatóCentrum által készített kutatás eredményein alapulnak, mely 2020. február 13-19 között, online adatfelvétellel zajlott. A felmérésben 1000-en vettek részt, a minta kor, nem, régió, településtípus és végzettség tekintetében reprezentatív a 18-64 éves lakosságra.

Ezek is érdekelhetnek:

Kapcsolat

Kapcsolatfelvétel

    Kérek részletes tájékoztatót az alábbi megvásárolható tanulmányokról:

    * Szükséges kitölteni. Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.