A kriptovaluták használata egyre elterjedtebb a világon: mi a helyzet Magyarországon?

[:hu][:hu]Budapest, 2021. március 12.

A februári online omnibusz kutatásunkban készítettünk egy rövid felmérést a kriptovalutákról, azon belül is a Bitcoinról és az Ethereumról. Az 1000 fős országos mintánkban a 18-64 év közötti, legnagyobb részben gazdaságilag aktív, online népesség véleményére voltunk kíváncsiak. Mégpedig arra, hogy a magyar lakosság ezen csoportja mennyire ismeri, használja és bízik meg a különböző kriptovalutákban. 

Az eredmények azt mutatják, hogy a Bitcoin sokkal ismertebb, mint az Ethereum, ugyanakkor az is kiderül, hogy akik hallottak már a Bitcoinról sokszor nincsenek azzal tisztában, hogy egy kriptovalutáról van szó. A kriptovalutát a válaszadók 75%-a, míg a Bitcoint 82%-a, végül pedig az Ethereumot 27%-a hallotta és/vagy használta már valaha. Összességében a megkérdezettek 87%-a hallott már a kriptovaluta, a Bitcoin vagy az Ethereum fogalmáról. 

Főleg a 30 év feletti, felsőfokú végzettséggel rendelkező és aktív szellemi munkát végző válaszadók azok, akik körében a legismertebbek ezek a fogalmak. Ugyanakkor a 30 év alattiaknál sem ismeretlenek, hiszen körükben valamivel kisebb, de így is 80% fölötti az ismeretség mértéke. 

Összességében kijelenthető, hogy a válaszadók legnagyobb része találkozott már ezekkel a fogalmakkal. Az adatok azt mutatják, hogy minél magasabb valakinek az iskolai végzettsége, annál nagyobb a valószínűsége, hogy hallotta már ezeket a fogalmakat. Ugyanakkor itt is fontos kiemelni, hogy azért az alacsony végzettségű válaszadóknál is viszonylag magas ismeretség tapasztalható (60%). Régiós szinten kimutathatóak eltérések: a Közép-Magyarországon élő válaszadóink azok, akik jobban ismerik ezeket a fogalmakat, míg Nyugat-, és Kelet-Magyarország között nem érzékelhető releváns különbség. 

Arra is kerestük a választ, hogy a gazdaságilag aktív, online népesség tagjai mennyire bíznának meg a kriptovalutában mint befektetési formában. A bizalmatlanság aránya magas: a megkérdezettek mindössze 20%-a válaszolta azt, hogy ha rendelkezésükre állna megfelelő összegű megtakarítás, akkor azt elképzelhető, hogy kriptovalutába befektetnék. A befektetési hajlandóságot két tényező befolyásolja: az életkor és a jövedelmi helyzet. Elsősorban a 25-34 éves korosztály bízik a kriptovalutákban, ez a magyarázata annak, hogy a kirpotovaluták elfogadása valamivel magasabb a rosszabb jövedelmi helyzetben élők körében 

De ténylegesen kik is használták már kriptovalutákat?  

Összességében elmondható, hogy a felnőtt, gazdaságilag aktív, online népesség egytizedének van már használati tapasztalata a Bitcoinnal és/vagy az Ethereum kriptovalutákkal, – ezen belül a Bitcoint használók aránya kétszerese az Ethereum használókénak. Jellemzően a 30 év feletti, de 45 év alatti, felsőfokú végzettséggel rendelkező, gyermektelen, magasabb jövedelemmel rendelkező férfiak azok, akik használtak már valamilyen kriptovalutát.

Ezek is érdekelhetnek:

Kapcsolat

Kapcsolatfelvétel

    Kérek részletes tájékoztatót az alábbi megvásárolható tanulmányokról:

    * Szükséges kitölteni. Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.