A közvélemény a 2022 évi magyarországi vizes VB-ről

2017-ben Magyarország sikeresen rendezte meg az úszó, vízilabda és műugró világbajnokságot. Magyarország „beugróként” elvállalta, hogy 2022 júniusában, öt év után ismét vizes világbajnokságot rendez.

A KutatóCentrum az Index megbízásából online felmérést készített a 18–64 év közötti, gazdaságilag aktív online népesség köréből kiválasztott 1000 fős reprezentatív mintán arról, hogy hogyan fogadja a magyar közvélemény az újabb vizes világbajnokság megrendezését.

 

A 18-64 év közötti magyarok 6 százaléka mondja azt, hogy részt vett a 2017-ben Magyarországon megrendezett vizes VB valamelyik eseményén. Ez az arány a budapestiek között 9 százalék, a budapesti fiatalok között pedig már 14 százalék.

A magyarok többsége (52%) nem őriz se pozitív, se negatív benyomásokat, emlékeket az öt évvel ezelőtti eseményről. A megkérdezettek több mint egyharmada (35%) ugyanakkor pozitív emlékeket, élményeket őriz, 13 százaléknak ellenben inkább negatív véleménye alakult ki a 2017-es VB-ről. Azok között, akik személyesen vettek részt a 2017-es VB valamely eseményén, már 24 százalék volt az inkább negatív élményeket, benyomásokat őrzők aránya.

Az aktív korú lakosság meggyőző többsége (56%) szerint jó dolog az, hogy Magyarország „beugróként” öt év után ismét elvállalta a vizes világbajnokság megrendezését.

Ezzel ellentétesen mindössze 17 százalék vélekedik, ők határozottan nem értenek egyet a vizes VB idei ismétel megrendezésével. A megkérdezettek 27 százaléka pedig nem tudott, vagy nem akart állást foglalni. A válaszadók iskolázottságának növekedésével egyre nő azok aránya, akik jó dolognak tartják a világbajnokság megrendezését, a diplomások körében ez az arány már eléri 63 százalékot.

A VB rendezés kérdésének politikai színezettségét jelzi, hogy amíg a Fidesz szavazóinak 80 százaléka ért egyet a vizes VB ismételt megrendezésével és csak 5 százalékuk ellenzi azt, addig az ellenzéki szavazóknak csak 40 százaléka tartja jó dolognak a megrendezést, ellenben 38 százalékuk ellenzi.

A 18-64 közötti magyar felnőttek 50 százaléka ügy véli, hogy minden anyagi és nem anyagi szempontot egybevetve Magyarországnak és a magyaroknak megéri sport világeseményeket rendezni.

A megkérdezettek 29 százalékának ugyanakkor az a véleménye, hogy az ilyen események magrendezése nem éri meg az országnak, az emberek egyötöde pedig nem nyilvánított véleményt.

A politikai hovatartozás alapvetően határozza meg ennek a kérdésnek a megítélését. Ugyanis a Fidesz szavazótáborának háromnegyede (76%) szerint megéri sport világeseményeket rendezni, viszont az ellenzéki szavazók többsége (53%) úgy gondolja, hogy ez nem éri meg az országnak.

Az aktív korú lakosság 7 százaléka mondta azt, hogy ha sport világesemény van Magyarországon, akkor, ha csak teheti, személyesen is kilátogat a versenyekre, további 47 százalék úgy nyilatkozott, hogy ha személyesen nem is megy el, de televízión, interneten keresztül igyekszik követni a történéseket. Azok aránya, akiket viszont egyáltalán nem érdekelnek a hasonló események, rendezvények 37 százalék.

A férfiaknak 11, a nőknek csak 4 százaléka látogat ki szívesen az ilyen világeseményekre. Ugyanakkor a férfiak 30, a nők 43 százalékát egyáltalán nem érdeklik a sportesemények, nem szokták követni őket.

A megkérdezettek 4 százaléka ígéri biztosra, hogy kilátogat a 2022-es vizes világbajnokság valamely eseményére, további 10 százalék pedig azt mondja, hogy valószínűleg ki fog menni a versenyek valamelyikére.

A fővárosban élő fiataloknak már 31 százaléka mondja azt, hogy szándékában áll kilátogatni a vizes világbajnokság valamely eseményére.

A televízióban 28 százalék fogja rendszeresen vagy gyakran követni a világbajnokság eseményeit, 35 százalék pedig csak alkalmanként fogja nézni a világbajnokság közvetítéseit. A férfiak 33 százaléka, de még a nőknek is 22 százaléka fogja rendszeresen vagy gyakran nézni a közvetítéseket.

Olyan terméket, például pólót, sportruházatot, törülközőt, amelyen a 2022-es vizes világbajnokság emblémája, logója szerepel, méltányos áron a megkérdezettek 20 százaléka vásárolna szívesen. Ez az arány a 25 év alatti fiatalok körében 30 százalék, az eseményre kilátogatni szándékozók körében pedig már 63 százalék.

A megkérdezettek 54 százaléka szerint az, hogy 2022-ben ismét Magyarország rendezi meg a vizes világbajnokságot, javítja Magyarország külföldi megítélését.

Ezzel ellentétben viszont 31 százalék úgy gondolja, hogy a vizes VB megrendelése csak elhanyagolható mértékben, vagy egyáltalán nem javítja Magyarország megítélést külföldön. A megkérdezettek 15 százaléka nem vállalkozott arra, hogy ezt a kérdést megítélje.

A Fidesz szavazóinak 80 százaléka vélekedik úgy, hogy a világbajnokság megrendezése javítja Magyarország külföldi megítélését, az ellenzéki szavazók 52 százaléka szerint viszont ez csak elhanyagolható mértékben, vagy egyáltalán nem befolyásolja az ország külföldi megítélését.

A vizes világbajnokságnak a magyar turizmusra gyakorolt hatását a megkérdezettek 65 százaléka pozitívnak gondolja.

Csak 23 százalék véli úgy, hogy az eseménynek nem lesz érdemi pozitív hatása a magyar turizmusra, 12 százalék pedig nem nyilvánított véleményt. A Fidesz támogatóinak 83 százaléka azt várja, hogy a világbajnokság pozitív hatással lesz a magyar turizmusra, de még az ellenzéki szavazók 55 százaléka is pozitív hatást remél a turizmus vonatkozásában.

A Kutatócentrum 2022 júniusában végzett 1000 fős, reprezentatív felmérést a 18-64 év közötti, online népesség körében.

Ezek is érdekelhetnek:

Kapcsolat

Kapcsolatfelvétel

    Kérek részletes tájékoztatót az alábbi megvásárolható tanulmányokról:

    * Szükséges kitölteni. Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.